Het HAGA huis

Meile Dirk Haga had een zeer brede cultuurhistorische belangstelling, die heeft geleid tot een unieke cultuurhistorische verzameling roerende en onroerende goederen. Van  landschapsbepalende pachtboerderijen met bijbehorende grond in Friesland, tot graven en grafmonumenten op diverse (begraaf-)plaatsen verspreid over het land, tot een collectie schilderijen en antiek in een volkomen authentiek historisch pand in Amsterdam.

Het HAGA Huis, waar Meile Dirk Haga tot aan zijn dood heeft gewoond, is een “tijdscapsule”: een volledig traditioneel gemeubeld (17e-19e eeuw) voornaam huis uit de 20ste eeuw. Het is een beschermd Rijksmonument met kenmerken van de Amsterdamse school en een jugendstil reliëf op de zijgevel. Binnen is sinds de bouw praktisch niets veranderd. Authentieke tegelvloeren, de keuken met granieten aanrechtblad, oorspronkelijke bedradingen, plafonds, badkamer: alles verkeert nog in de originele staat.

Meubels, kunst & antiek

In de loop van zijn leven heeft de heer Haga, mede door vererving, een aanzienlijke collectie (prent-) kunst, antieke meubels, bijzondere boeken en parafernalia bijeen gebracht. Het betreft verzamelingen 17e en 18e-eeuws zilver, porselein, schilderijen en meubilair, alles zeer goed gearchiveerd.  Stukken van bovengemiddelde culturele of kunsthistorische betekenis die daarvoor in aanmerking komen, worden op verzoek in bruikleen gegeven aan musea en vergelijkbare instellingen. Daarnaast is er in het huis een omvangrijk archief met historische brieven, koopaktes, fotomateriaal, oude boekhoudingen (onder andere over de lakenhandel), eigendomsbewijzen en andere historische gegevens.
Op verzoek zijn het huis en de collectie te bezichtigen. U kunt zich Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. melden voor een afspraak, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Samenwerking met het Rijksmuseum

Het Haga Huis heeft een logeerfunctie voor wetenschappers die in het Rijksmuseum deelnemen aan het Research Fellowship Programme. Het Andla Fonds stelt het logeeradres ter beschikking in het kader van de vervulling van haar statutaire opdracht bij te dragen aan kunst en wetenschap. Klik hier voor meer informatie over het Rijksmuseum of het Fellowship programma.